“Een belangrijke rol wordt gespeeld door clavecinist Frans de Ruiter die zijn grote kennis over Dowland graag wil delen maar onverbiddelijk wordt afgekapt door het tweetal.
Kortom: er is de mooie muziek van Dowland, prima uitgevoerd door ervaren musici en mooi gezongen. Van Jeroen Willems was al bekend dat hij behalve een formidabel acteur ook een uitstekende zanger is (bijvoorbeeld van zijn concert met repertoire van Jacques Brel), maar Marleen Scholten doet niet voor hem onder. Zij is echt de verrassing van de avond.”
Margriet Prinssen (Cultureel Persbureau)
Een muziektheaterproductie van de Veenfabriek met Jeroen Willems en Marleen Scholten. In ‘Flow my tears’ vormt de muziek van de 16e eeuwse componist John Dowland en de vraag of het nog nodig is te geloven in de samenleving het uitgangspunt.
Een man en een vrouw met een verleden trekken rond met een band. Samen brengen ze muziek van John Dowland. Uitgedost als Ojibwe Indianen. Want dat zijn ze. Of zo voelen ze zich toch. Vooral de man. Die wil Kwekwekibiness worden genoemd.
Tijdens een optreden ergens halverwege de tour laat een onderhuidse spanning tussen enkele groepsleden zich niet langer verbergen. Kwekwekibiness ergert zich in toenemende mate aan het individualisme van de klavecimbelspelende Engel Frans, de outsider onder de outsiders. Ook vindt hij dat ze de Indiaan in de eeuwig dolende Dowland moeten bevrijden. Er wordt wat afgejankt bij de zestiende eeuwse componist. Kwekwekibiness zou liever wat heroïsch activisme zien. En Ware Indianen, die het Belang van Eenheid erkennen.
De boog kan altijd gespannen staan. Vernietiging dreigt.
Maar zij is er ook nog. Zijn vrouw. De amazone die in hun verleden de strijd tegen zijn alcoholisme aanvoerde en haar man ook nu een krijger blijft noemen. In haar dromen ontmoet ze de ander-dan-menselijken, en ze heeft hen iets beloofd. Ze wil blijven blijven. Alles is gemaakt van tranen, maar haar liefde is een rots.
Regie
- Paul Koek
Spel en zang
- Jeroen Willems
- Marleen Scholten
(Live) muziek
- Walter van Hauwe
- Ton van der Meer
- Frans de Ruiter
- John van Oostrum
Decorontwerp
- Theun Mosk
Kostuum
- Dorothe Curio
Geluid
- Will-Jan Pielage
Coproductie
- Veenfrabriek
Fotografie
- Bowie Verschuuren
Gespeeld
-
April 2012
27
Leidse Schouwburg
Leiden (NL) -
April 2012
25
Parktheater
Eindhoven (NL) -
April 2012
23
Theater aan het Vrijthof
Maastricht (NL) -
April 2012
21
Stadsschouwburg Enschede
Enschede (NL) -
April 2012
19
Het Park
Hoorn (NL) -
April 2012
17
De Veste
Delft (NL) -
April 2012
14
Odeon De Spiegel
Zwolle (NL) -
April 2012
13
De Oosterpoort
Groningen (NL) -
March 2012
30
Rotterdamse Schouwburg
Rotterdam (NL) -
March 2012
29
NTGent
België (BE) -
March 2012
22
Schouwburg Arnhem
Arnhem (NL) -
March 2012
02
Theater aan het Spui
Den Haag (NL) -
March 2012
01
Theater aan het Spui
Den Haag (NL) -
February 2012
25
Chasse Theater
Breda (NL) -
February 2012
18
Toneelschuur
Haarlem (NL) -
February 2012
17
Toneelschuur
Haarlem (NL) -
February 2012
11
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht (NL) -
February 2012
09
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam (NL) -
February 2012
08
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam (NL)
”[..] aanvankelijk een concert met de nodige theatrale grappen, zoals een decorwand die al bij aanvang naar benedenklapt. Maar het is diepe ernst, want de avond is niet alleen een ode aan Dowland maar ook opgedragen aan het gedacjtegoed van een bijna uitgestorven volk. […]
Flow mu tears speelt enorm met de contrasten en laveert tussen de eenvoudige sereniteit van de muziek, de beladenheid van de teksten, de theatraliteit van de personages en het stille commentaar.”
Moos van den Broek (Theaterkrant)
Actuele projecten
-
De Hondenpoep Aanval -
WUNDERBAUM speelt LIVE (online gaat het mis) -
Wie is de echte Italiaan?