Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen / What’s happening, what’s all this? / Hätte hätte Fahrradkette

Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen / What's happening, what's all this? / Hätte hätte Fahrradkette

In de voorstelling Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen is het publiek getuige van de opnames van een sitcom over de integratie van vluchtelingen in West-Europa. De serie wordt opgenomen voor de Arabische wereld, maar speelt zich af in het hart van De Europese Unie: een fietsenwinkel in het Oost-Duitse Thüringer Wald.

Syrische, Nederlandse en Duitse acteurs proberen samen tot een genuanceerde vertelling te komen over integratieproblematiek.

Deze Babylonische spraakverwarring wordt volledig boventiteld in het Nederlands en Arabisch.


 

=ENG=

In the performance ‘What’s happening, what’s all this?’ the audience witnesses the recordings of a sitcom about the integration of refugees in Western Europe. The series is recorded for the Arab world, but takes place at the heart of the European Union: a bicycle shop in the East German Thüringer Wald.

Syrian, Dutch and German actors together try to achieve a balanced narrative about the integration problems.

This Babel-like confusion of tongues will be fully provided with supertitles in both Dutch and Arabic.


 

=AR=


 

=DE=

In der Aufführung ‘Hätte hätte Fahrradkette’ wird das Publikum Zeuge von Aufzeichnungen einer Sitcom über die Integration von Flüchtlingen in Westeuropa. Die Serie ist für die arabische Welt bestimmt, spielt sich jedoch im Herzen der Europäischen Union ab: In einem Fahrradgeschäft im ostdeutschen Thüringer Wald.

Syrische, niederländische und deutsche Schauspieler versuchen gemeinsam, eine differenzierte Geschichte zu Integrationsfragen zu entwickeln.

Diese babylonische Sprachverwirrung wird mit vollständiger Übertitelung in der niederländischen und arabischen Sprache aufgeführt.


“Wunderbaum laat wederom zien wat het met Jena wil en wat het kan.”

Michael Laages (Nachtkritik)

“Openingsvoorstelling van het zomerspektakel ‘Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen’ is een waanzinnige Sitcom over cultuur gerelateerde clichés.”

Ulrike Merkel (Ostthüringer Zeitung)

Meer weten over de voorstelling? Lees hier het interview met acteur Matijs Jansen.

Credits

BY AND WITH
Ahmad Al Harfi, André Hinderlich, Bassam Dawood, Henrike Commichau, Leon Pfannenmüller/Matijs Jansen, Maartje Remmers, Mona Vojacek Koper, Pina Bergemann, Ramez Basheer, Walter Bart, Inaam Wali Al-Battat

CO-CREATOR
Matijs Jansen

CO-AUTHOR
George Tobal

SET & LIGHT DESIGN
Maarten van Otterdijk

COSTUME DESIGN
Cornelia Stephan

PROPS
Katja Neumann

MUSIC COMPOSITION
Jens Bouttery and Ward Espir

(LIVE) MUSIC
Jens Bouttery, Ward Espir, Ahmed Hajjar and Saleh Katbeh

VIDEO
Thai Tai Pham and Terence Marowsky

LIVE CAMERA
Ciska Meister, Aleksandra Kardynal and Marte Bosma

DRAMATURG
Thorben Meißner

SUPERTITLES
Ruba Abu-lail, Maged Al Din Afaghani and Suzanne Frieling

PRODUCERS
Wunderbaum and Theaterhaus Jena

CO-PRODUCER
Theater Rotterdam

INTERN
Maxine de Jongh

TECHNICIANS
Hannes Tappert, Hannes Wehrhan, Steven Kamphenkel, Rick Gobee, Siemen van der Werf and Martijn van Nunen

TRANSLATORS
Maged Al Din Afaghani, Anita Farhat, Soufiane Aboud and Andrea Prins

WITH THE SUPPORT OF
Stichting DOEN

MEDIA

Speeldata

Andere voorstellingen

Miniathüringen - ein Kleingartenspektakel

Zomer en volkstuinen. Wat wil je nog meer? Miniathüringen – ein Kleingartenspektakel  is een theaterconcert van negen losgeslagen tuinkabouters die strijden voor het behoud van de Duitse volkstuin, maar tegen overmatige regelgeving. Ze verlangen naar schoonheid, rust en tolerantie. Met zachte ballades over vergeten appelsoorten, de Geen Nazi In Mijn Bestuur-rap en de zwoele zomersong […]

La codista

Ik wil niet de eerste zijn, liever de laatste. Hoe sneller de wereld gaat, hoe meer ik vertraag. Ik ga tegen de stroom in. Als een zalm. Voor een codista is de wereld andersom. Gebaseerd op het verhaal van Giovanni Cafaro, een Milanees die zijn baan verloor en in de rij ging staan voor anderen […]

Schaapjes op het droge / Home and Dry / Schäfchen im Trockenen

Naar de roman van Anke Stelling Sociale verliezers herkent men aan hun adres Maartje en Wine waren tieners in de jaren ’80. De tijd waarin het mogelijk was een huis met tuin te kopen in de binnenstad, ook al was je geen miljardair. Onze moeders prentten ons in: iedereen heeft gelijke kansen! Grijp ze! Jullie […]